Diensten

Psychodiagnostiek

Voor sommige mensen is het belangrijk om een naam te vinden voor wat hen overkomt. Ik specialiseer in het diagnosticeren van emotionele klachten. Meestal gaat het om één gesprek en een aantal vragenlijsten, waarna je een rapport ontvangt met de resultaten. 

Individuele psychotherapie

Deze sessies zijn maatwerk om je te helpen omgaan met bepaalde klachten. Er hoeft niet altijd diagnostiek aan vooraf te gaan, als een diagnose niet zo belangrijk is voor jou.

Affectregulatie training

Dit is een gestructureerde cursus in 9 modules waar je leert beter omgaan met stress en negatieve gedachtes. Je leert hoe stress werkt in de hersenen en 8 nieuwe skills om vicieuze cirkels te doorbreken.

Neurotherapie

De centra voor neurotherapie die ik leid, heten NeuroVP. We doen aan QEEG ofwel neurodiagnostiek (hersenscans met interpretatie en rapportage) en hersentraining (neurofeedback).

Over psychodiagnostiek

Psychodiagnostiek wil zeggen een naam vinden voor je klachten (als deze er is, en soms zijn er ook meerdere van toepassing). Denk aan een sociale angststoornis, een post-traumatische stressstoornis...

Pas op; in België is het zo dat enkel artsen een diagnose mogen stellen. Psychologen doen psychodiagnostisch onderzoek en stellen een hypothese in een uitgebreid rapport. De conclusie klinkt bijvoorbeeld "patiënt lijdt hoogstwaarschijnlijk aan een depressieve stoornis". Je mag dat rapoprt dan meenemen naar een arts (huisdokter, psychiater...) als je wilt dat hij die diagnose officieel maakt.

Mensen vragen meestal psychodiagnostisch rapportage omdat:
- Ze het voor zichzelf interessant vinden
- Ze het nodig hebben voor een officiële instantie (werk, school, verzekering...)
- Ze het nodig hebben voor een juridische procedure (klacht na een traumatische gebeurtenis...)
- Ze willen kunnen uitleggen hoe ze zich voelen aan naasten (partner, ouders, werk...)

Wat de reden ook is, het ziet er meestal zo uit:
- We plannen een eerste gesprek of gesprekken om je achtergrond en klachten te verduidelijken
- We beslissen welke vragen je wilt antwoorden met het rapport (bv Wat heb ik, Waarom, Wat kan ik doen...)
- Je krijgt een aantal vragenlijsten om in te vullen en stuurt die terug
- Er volgt nog een gesprek over de resultaten en het uitgebreid rapport krijg je via email
- Mochten de resultaten leiden tot volgende vragen, dan kan hier verder op in worden gegaan.

Tenzij anders afgesproken (ivm dieptegang van het onderzoek) kost een psychodiagnostisch rapport je 180€.

Over individuele psychotherapie

De sessies therapie zijn maatwerk, op basis van je klachten, verhaal, vorige ervaringen en achtergrond.

Theorie
Mijn opleiding heet "integratieve psychotherapie", dat betekent dat ik van veel types psychotherapie genoeg weet om hulp op maat te maken voor iedereen.
Ik heb dus geen standaard-aanpak, maar altijd start met de vraag "Wat heb jij, nu, nodig?". Cognitieve gedragstherapie is bijvoorbeeld voor veel mensen een goede basis, maar ook voor veel mensen niet diepgaand genoeg.

Meer dan babbelen
Veel mensen die bij mij terecht komen, zeggen dat ze bij een vorige psycholoog niet veel baat hadden bij "enkel babbelen". Daarom maak ik er een punt van om bij iedere sessie jou een oefening mee te kunnen geven. Zo kun je tussen de sessies blijven oefenen en kun je veel meer dan een uurtje per week werken aan je mentale gezondheid, voor dezelfde prijs.

Het verleden verwerken
Ook kun je bij mij terecht om elementen van je verleden te verwerken. Daar kan het gaan om traumatische gebeurtenissen, maar ook "normalere" zaken zoals elementen van je opvoeding, teleurstellingen, verlies, relatieproblemen...Hier hoor je ook vaak dat "enkel babbelen" niet genoeg doet om deze ervaringen te verwerken, en krijg je specifieke technieken en oefeningen.

Naar de toekomst
Het is natuurlijk niet alles om het verleden te verwerken. Het is ook belangrijk om te weten wat je wilt voor de toekomst. Zijn er obstakels op je pad? Hoe pak je die aan? Betekenisgeving en existentiële vragen horen hier bijvoorbeeld ook bij.

Hoe ziet zo'n sessie er dan uit?
We gebruiken voor de meeting een onlineplatform die extra beveiligd is (bv. voor medische data). Ik vraag je een doel te stellen voor de sessie. We kijken hoe we deze kunnen bereiken en of er meer dan één sessie voor nodig is. Vaak vertrekken we van een voorbeeld van het dagdagelijkse leven en schetsen we dan een oefening die je zou helpen dat probleem aanpakken. Oefeningen kunnen van alles inhouden, van klachten bijhouden, tot gedachten corrigeren en ook bepaalde visuele verwerkingsoefeningen.

Hoe kan ik beginnen met de therapie?
Boek hier een eerste kennismakingsgesprek in. Deze is gratis en duurt een halfuur. Daar bespreken we je verwachtingen van psychotherapie en kan ik je vragen beantwoorden. Het is nog geen "echte" sessie therapie, maar je kunt wel beslissen of je je op je gemak zou voelen om het traject op te starten. 
Na het eerste gratis gesprek, kosten de sessies psychotherapie 90€/sessie.

Over Affectregulatie Training 'ART'

Affectregulatietraining verwijst naar een type training gericht op het helpen effectiever de eigen emoties te begrijpen en te reguleren. "Affectregulatie" verwijst naar het vermogen om emotionele toestanden te begrijpen, te moduleren en ermee om te gaan.

Affectregulatietraining houdt in dat je strategieën en technieken aanleert om jeemotioneel welzijn te verbeteren en je vermogen om met uitdagende emoties om te gaan te vergroten. De specifieke methoden en benaderingen die gebruikt worden in affectregulatietraining kunnen variëren, maar ze zijn vaak gebaseerd op principes en technieken van cognitieve gedragstherapie (CGT), mindfulness praktijken en andere evidence-based therapeutische modaliteiten.

Belangrijke elementen van ART zijn:

  • Emotioneel bewustzijn: Mensen helpen hun emoties te identificeren en accuraat te labelen.
  • Emotieregulatiestrategieën: Mensen technieken aanleren om hun emotionele reacties te moduleren en te reguleren, zoals diepe ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning of geleide beelden.
  • Cognitieve herstructurering: Mensen helpen bij het herkennen en uitdagen van niet-helpende of negatieve gedachtepatronen die bijdragen aan emotionele nood.
  • Mindfulness en zelfcompassie: Het aanmoedigen van individuen om het huidige moment bewustzijn en zelfcompassie te cultiveren om een niet-oordelende en accepterende houding ten opzichte van hun emoties te ontwikkelen.
  • Ontwikkeling van copingvaardigheden: Mensen uitrusten met een reeks adaptieve copingvaardigheden om stress te beheersen, om te gaan met moeilijke emoties en emotionele ontregeling te voorkomen.


Affectregulatietraining kan nuttig zijn voor mensen die problemen ondervinden met emotionele regulatie, zoals mensen met stemmingsstoornissen, angststoornissen of traumagerelateerde symptomen, maar ook bij woede, relatieproblemen en burn-out. Het kan ook waardevol zijn voor iedereen die zijn emotionele welzijn wil verbeteren en gezondere manieren wil ontwikkelen om met stress en uitdagende levenssituaties om te gaan.